5 Nisan 2013 Cuma

ÖRNEK RİSK ANALİZİ FİRMASI ANKARA 0312 419 64 00

Risk Analizi Hizmeti için irtibata geçebilirsiniz
PRODAN İŞ GÜVENLİĞİ 0312 419 64 00
İş Sağlığı ve İş Güvenliği
iŞ Sağlığı ve Güvenliği Bir işletmede Çalışanların, geçici işçilerin, ziyaretçilerin ve çalışma alanındaki diğer insanların refahını etkileyen faktörler ve şartlardır.
Bu şartların belirlenmesi ve işletmede sağlanabilmesi için 6331 sayılı yasa doğrultusunda İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm çalışmaların işletmede gerçekleştirilebilmesi için OSGB firmaları işletmelere iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermektedir.

İşçi Sağlığı Güvenliği açısından kaza

 Ölüme, hastalığa, yaralanmaya, hasar ve diğer kayıplara sebebiyet veren istenmeyen olaylardır.
İş Kazasını ve Meslek Hastalığını Doğuran Temel Nedenler:
  1. Güvensiz şartlar (Koşullar)
  2. Güvensiz hareketler (Davranışlar)
Buna göre; çalışanların çok dikkatli olmaları, iş güvenliği konusunda bilgilenmeleri, umursamaz olmamaları, kurallara uymaları, iş verenin de iyi şartlar sağlaması gerekmektedir. Bir işletemede kazaların en aza inidirilebilmesi için işletme içerisinde risk analizi yani risk değerlendirmesi yapılması ve çıkan risk analizi sonuçlarına göre risklerin minimize edilmesi için gerekli çalışmaların yapılması zaruri bir durumdur.

RİSK ANALİZİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ
30 Haziran 2012 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunda;
Risk: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimali olarak olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tanımlanmıştır.

Risk değerlendirmesi (analizi): İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar Olarak tanımlanmış ve işletmelerin çalışanların iş sağlığı ve güvenliği doğrultusunda işletmelerinde gerekli risk değerlendirmesi yani risk analizi yapmaları veya yaptırmalarını zorunlu kılmıştır. Risk analizi çalışmaları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununun yayın tarihinden itibaren 6 ay sonrasını ön görmüştür. 6331 Sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu 30 Haziran 2012 yılında yayınlandığına göre işletmeler 1 Ocak 2013 Tarihi itibari ile işletmelerinde Risk Analizlerini yaptırmaları gerekmektedir.
Çalışanların sağlığı ve Güvenliği için yaptırılması zorunlu tutulan Risk Analizi çalışmalarında işletmeler Çok Tehlikeli , Tehlikeli veya Az tehlikeli olarak sınıflandırılmamış ve ya işletmenin çalışan sayısına göre her hangi bir tarih aralıkları belirlenmemiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere Türkiye’de Ticari kanunlara kamu kurum ve kuruluşları kuruluş tüzüklerine göre veya ticari işletme olmayıp personel çalıştıran işletmelerin çalışan sayısına bağlı kalmaksızın 1 Ocak 2013 Tarihi itibari ile Risk Analizi yaptırma zorunlulukları bulunmaktadır.
İşletmeler 6331 Sayılı Kanunda’da tariflendiği üzere Risk Değerlendirmesi yapar veya yaptırırlar yani işletme tehlike sınıfına ve ya çalışan sayısına bakılmaksızın kendisini risk analizi yapma, gerekli riskleri belirleme hususunda yeterli görüyor ise risk analizini kendisi gerçekleştirebilir. İşletme risk analizi konusunda kendisini yeterli görmüyor ise İş güvenliği Uzmanlarından ve ya Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden OSGB lerden Risk analizi hizmeti alabilirler.

RİSK ANALİZİ YAPTIRMAMA CEZASI
6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Yasasının İdari para cezaları ve uygulanması ile ilgili bölümünün 26. Maddesi gereğince ;İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Risk değerlendirmesi yapılırken aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu.
b) Kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve müstahzarların seçimi.
c) İşyerinin tertip ve düzeni.
d) Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.
1 Ocak 2012 Tarihi itibari ile Yerine getirmeyen işletmelere 3000 (üç bin) Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için 4500 ( dört bin beş yüz) Türk Lirası tutarında ceza kesilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder